Det första inlägget

imageSnabb presentation: Amanda Björnerås – musiker, kulturentreprenör och mamma till Agnes, fem månader imorgon och just nu nyfiken på hela världen.

Under graviditeten förstod jag att jag varit naiv när jag trodde att frilansmusikerns och Försäkringskassans världar var kompatibla. Försäkringskassan beräknar föräldrapenningen på vilken vinst man gjort under året och tar inte hänsyn till om man till exempel köpt saker till företaget.  Eller om man som jag bytt inriktning från körledarinriktat till mer musikerinriktat, sagt upp ganska lönsamma körer och  i uppstartsfasen levt på besparingar. Tjänstemännen på Försäkringskassan var alltid lika trevliga, men alla sa olika saker och ingen hade koll på hur egenföretagande funkar vilket i slutändan resulterade i en rätt usel föräldrapenning.

Vad ska man då som egenföretagande musikermamma göra? Efter att i fyra månader varit helt föräldraledig förutom ett par begravningsspelningar och konserter är det nu halvtid som gäller, åtminstone enligt vad som står i Försäkringskassans beslut. Verkligheten är dock lite mer komplex. Under tiden det här inlägget skrivits har jag satt Agnes i hoppgungan, plockat ur henne igen, lekt med gosedjurskaninen, sjungit några sånger, gosat lite, ammat och lekt lite till med kaninen. Hur får man ihop konsertförberedelser, kreativitet och kräkfläckar, administration och amning eller Bach och bajsblöjor på bästa sätt?  Hur utvecklar man sin musikkarriär och sitt företag samtidigt som man är en så närvarande förälder som det bara går?

Det här kommer bli en spännande tid. Välkommen att följa med på resan!

En reaktion på ”Det första inlägget

  1. Grattis till bloggen, det skall bli kul att följa den! Lustigt att du startade den någon dag senare än min 🙂 Jag som drömmer om en frilanskarriär är glad att det har fått vänta just med tanke på fk och fp, det är smidigt att det kommer ganska mycket pengar varje månad med endast en signering till fk, men friheten som du har får jag vara utan. Lycka till både med blogg, Agnes och jobben!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s