Sjung slajmhjärnans lov

imageKlockan är halv sju på morgonen. Gick upp på toaletten, upptäckte att Agnes fortfarande sov när jag kom tillbaka och såg plötligt en chans till att få lite obruten arbetstid. Det gäller att fånga tillfället i flykten numera. Så här sitter jag i nattlinne och njuter av tekopp och tystnad.

Att man får mindre tid att röra sig med och att denna tid blir totalt upphackad på grund av ständiga avbrott kan väl de flesta småbarnsföräldrar vittna om. Jag var ytterst skeptisk till amningshjärnesyndromet innan Agnes föddes, men får nu tillstå att det finns en viss sanning i begreppet. Mycket hamnar lätt mellan stolarna eller glöms bort för att man ständigt blir avbruten. Dessutom följer hjärnan en strikt prioriteringsordning: jag har stenkoll på  allt som rör Agnes medan allt annat flyter omkring som i slajm.

Det här tillståndet funkar kanske helt ok om man bara är mammaledig men rätt värdelöst om man ska dra in pengar till hemmet. Insåg rätt snabbt att det krävdes strategier för att den här slajmhjärnan inte ska märkas utåt när jag jobbar. Ingen vill anlita någon som inte minns vad som sägs i jobbsamtal, tappar bort texten på de mest kända låtar (går det bra med En liten båt eller En kulen natt istället?) eller som mer liknar en förvirrad professor än en körledare. Från att ha kunnat glida igenom det mesta är det nu förberedelse till förbannelse som gäller. Man vet aldrig när slajmet slår till.

Man skulle kunna tycka att det är vansinnigt irriterande. Men faktum är att det är väldigt behagligt att vara så här förberedd. All oro och prestationsångest jag tidigare känt över att kanske inte varit nog förberedd på jobb är nu som bortblåst. Man har dessutom inte tid att oroa sig numera.

Nu har Agnes vaknat där inne i sovrummet och för en smått obegriplig men glad konversation med sin pappa. Dags att byta värld och bara bli förälder igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s