Halvårsrapport

Nu är det ganska exakt ett halvår sen jag gick från att bara vara förälder till att bli frilansförälder. Kanske skulle jag skrivit en reflektion när det blev jul och terminen var slut, men då hade jag fullt upp att göra klart KFUM:s historieprojekt. Så här kommer min halvårsrapport!

Vad var målet?
Jobba ungefär halvtid med företaget. Börja i liten skala och sakta utöka, hela tiden med Agnes i fokus. Mesta möjliga inkomst med minsta möjliga Agnesfrånvaro. Starta en blogg om livet som frilansförälder.

Vad har jag gjort?
Musiker:
Gjort några konserter med olika konstellationer och i olika genrer, alltid med Agnes i kulisserna eller i sele på magen. Haft ett jämt inflöde av begravningar och andra förrättningar i Oscars, Vällingby och Sundbybergs församlingar.  Arbetat mycket hemifrån med mitt eget musikaliska uttryck och har successivt insett att jag kanske ska sluta jaga efter något enhetligt som ”är jag” (eftersom jag ändrar mig hela tiden) , utan att det är just bredden som är grejen.
Undervisning: Undervisat några elever hemifrån i sång eller piano. Börjat på ett brev till folkhögskolorna i Stockholm för att erbjuda mig som vikarie.
Körledning: Lett vokalensemblen Vivere med rep varannan vecka plus körhelg och konsert, några gånger har Agnes varit med. Haft en liten projektanställning på en högstadieskola för att planera, repetera och genomföra en luciaföreställning. Genomfört ett körsångs-event på en personalfest. Börjat på ett säljbrev riktat till företag om events och teambildning med körsång som verktyg. Jobbat ganska mycket med att få till stånd ett barnkörprojekt, men känner efter rätt mycket arbete att den projektidén antingen behöver läggas ner eller ta en annan riktning. Vi får se vad det blir.
Kompetensutveckling: Tagit mig i kragen, satt mig över att det är läskigt och börjat ta lektioner i klassisk sång, klassiskt piano och orgel.
Styrelser: Suttit i styrelsen för Musikcentrum Öst, Agnes har varit med på alla möten. Kommit med som Sveriges representant i styrelsen för Nordens Hus på Färöarna.
Bloggen: Minst ett inlägg i veckan.
Övrigt: Gjort ett stort (icke musikaliskt) projektarbete om KFUM Triangelförbunds historia. Slängt min gamla hemsida och har långsamt börjat bygga upp en ny (mest i idéform än så länge). Mejslat på min säljpitch, min USP (unique selling point) och mitt varumärke.
Omsättning: Vet inte riktigt, men strax över hundratusen kronor från augusti fram till nu är nog en rätt kvalificerad gissning.

Vad har jag inte gjort?
Sjungit i kör. Det har funnits en sorg i det, men nu har jag landat i att det är okej, att det inte funkar att sjunga kör på hög nivå såsom livet ser ut just nu. Jag vässar min kompetens med sånglektionerna så länge.

Vad har gått bra?
Det mesta. Det har varit lätt och skönt att alltid sätta Agnes i första rummet och inte behöva fundera på vem man ska ta mest hänsyn till i olika sammanhang. Förvånad över hur mycket jag fått gjort, även när jag varit ensam med Agnes. Nästan allt går att göra från golvet när hon leker bredvid, man får bara vara beredd på att bli avbruten och kunna plocka upp tråden igen. Jag har blivit väldigt effektiv och duktig på att fånga jobbtillfället i flykten och det har gått bra att planera dagarna så att både Emil och jag fått jobba med våra företag utan att Agnes blivit lidande.
Mina två mantran ”långsamt leder också framåt” och ”det finns inget sen, gör det nu” har varit till enormt stor hjälp.

Vad kunde jag gjort annorlunda?
Det tog ganska lång tid att fatta att jag behöver ständigt jobba parallellt med både kortsiktigt och långsiktigt arbete. Annars fastnar jag bara i att släcka bränder och göra det som känns mest akut och det långsiktiga visionära arbetet blir aldrig av. Nu har jag lärt mig i att jobba på alla nivåer samtidigt och så får det ta längre tid istället. Fem minuter om dan är bättre än inga minuter alls. ”Håll kursen” är det senaste mantrat jag la till, också det är en väldigt stor hjälp.
Det tog också lång tid att börja lägga ribban på rätt nivå de dagar Emil jobbar borta och är hemifrån fjorton timmar i sträck. Jag får jobba när Agnes sover, allt annat är bara plus. Innan jag fattade det kunde jag bli rätt stressad för att jag inte hann nånting, men nu tycker jag väldigt mycket om de här dagarna när jag och Agnes bara tar det lugnt ihop.
Den smarta telefonen är ett ständigt dilemma. Jag tycker att den är ett fantastiskt verktyg i mitt arbete och det är mycket tack vare den som jag kan få så mycket gjort. Men det är väldigt lätt att fastna i den, surfa runt runt runt, bli helt mentalt desorienterad och ofokuserad och till slut ändå hamna på Facebook med känslan av att man inte fått nånting gjort alls. Jag mår dessutom dåligt av att sitta för mycket framför en skärm. Försöker ständigt komma på nya lösningar för att arbeta fokuserat utan för mycket skärmar; har en app som mäter tiden jag suttit med telefonen, gör så mycket jag kan med block och penna och när det går jobbar jag fokuserat med en sak i taget i datorn istället för att hatta runt i telefonen. Har telefonen i ett annat rum när jag sover och tittar inte på den efter klockan tio.  Är inte nöjd än men det går framåt.

Vad är mina stora mål med frilansföräldrandet?
Bli en etablerad och framgångsrik artist och musiker i gränslandet mellan klassiskt, jazz, folkmusik och visa. Har äntligen till fullo insett att genrebredden är min styrka och inte min svaghet.Undervisa på deltid på folkhögskola. Arbeta som inspiratör och teambildare med körsång som verktyg, både med vuxna och barn. Bli styrelseproffs inom kultursektorn. Vara ett levande exempel på att det går utmärkt att kombinera en framgångsrik musikkarriär och ett närvarande föräldraskap.

Vad är mina delmål närmaste terminen?
Spela in lite nya grejer (gärna egenskrivet)  och offentliggöra. Fortsätta med mina sång- och instrumentlektioner. Skicka iväg mailet till folkhögskolorna i Stockholm och hoppas få in en fot. Fixa hemsidan och nya visitkort. Skriva minst två inlägg i veckan på bloggen och börja fota egna bilder till.  Få minst fem bokningar av företag som vill ha körsång som event eller teambildningsprojekt. Sitta kvar i Musikcentrum Östs styrelse, ha styrelsemöte på Färöarna, kolla efter fler intressanta styrelseuppdrag och, om valberedningen frågar och/eller det känns rätt när det är dags, kandidera till ordförandeposten i Musikcentrum Riks.

Men framförallt, vara med mitt älskade barn! Tänk att hon snart blir ett år, det är svårt att ta in. Tiden går så långsamt och så fort på samma gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s