Nytt besök på de gröna öarna

image

…som visserligen är mest bruna så här års, men ändå. Detta underliga fascinerande storslagna månlandskap som Färöarna består av och som slår an en ton hos mig. När planet lyfte och Färöarnas klippor försvann under molntäcket kändes det plötsligt jobbigt att fara trots att jag verkligen längtar hem.

Korta fakta om Färöarna: självstyrande område under Danmark med eget språk, flagga och nationalsång bestående av arton öar mitt ute i Nordatlanten med en befolkning på ungefär femtiotusen personer. Högt uppe på berget i huvudstaden Torshavn med utsikt över staden och havet tronar Nordens Hus, ett kulturhus för både färöisk och nordisk kultur med ett digert och mycket imponerade program. Huset har en styrelseledamot från varje nordiskt land och just nu en isländsk direktör.

Två intensiva dagar gick fort. Mingel med Nordens Hus rådgivande nämnd, styrelsemöte hela tisdagen, lunch med styrelse, tjänstemän från Nordisk Ministerråd och Nordisk Råd samt personal och så flott middag på tisdagkvällen. Att i två dagar vara fullt fokuserad på att förstå danskar, färöingar och islänningar som pratar på danska om ganska avancerade saker tar på krafterna, det har gått mycket energi. Samtidigt är det väldigt roligt. Jag sporras av utmaningarna, blir inspirerad av att lära mig mer om det nordiska samarbetet och har otroligt roligt med mina kollegor. Vissa av skämten som kläcktes skrattade jag åt i två dagar efteråt.

Även mitt musikerjag fick påfyllning. Nordens Hus är en väldigt vacker och behaglig byggnad och jag känner starkt att jag skulle vilja ha en konsert där. Tankarna spann sedan vidare och jag började fundera kring konsertidéer och stödformer, såväl i Sverige som utomlands. Har insett att det är väldigt viktigt att jag kommer iväg på konserter, föredrag eller vad det nu må vara och får inspiration. Det har haft väldigt låg prioritet sen Agnes föddes, men det ska det bli ändring på!

Nu är jag på Arlanda och ska ta flygbussen hem. Längtar så det värker i kroppen efter min lilla familj, vill hem hem hem till Agnes som säkert vuxit jättemycket på två dagar. Borta bra men hemma bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s