Istället för vykort

img_5613
-Är du någonsin rädd när du flyger? frågar jag den danske piloten som sitter bredvid mig på flyget.
-Nej aldrig, svarar han.
I detsamma kränger planet till och en mycket turbulent landning tar vid. Passagerarna sitter med spända ansikten och håller i sig och när planet studsande tar mark drar hela kabinen efter andan. Jag kikar i smyg på piloten. Ser han rädd ut?

Lätt skakiga kliver vi ur planet och ut på marken. Färöarna hälsar oss med regn och blåst och jag är glad att jag valde täckjackan ändå. Jag, Ansti från Åland, Helene från Danmark och Eva som är ny kontakt från Nordiska Ministerrådet får vår taxi och påbörjar färden från Vagar till Tórshavn. Fyrtio minuter av detta grönbruna månlandskap med klippor som stupar rätt ned i havet.
-Det är som en fristad att få komma hit, säger Helene. Jag håller med.

Vi installeras på hotellet dit vår norske kollega Tore redan anlänt och får rum med fantastisk utsikt över Tórshavn, Nólsoya och havet. Jag skulle kunna sitta i fåtöljen och titta på havet hela eftermiddagen men bestämmer mig för att trotsa tröttheten och vädret och gå ut. Ute regnar det på tvären och blåser för fulla muggar men en liten stund ska man väl klara av. Jag klättrar nedför en stig och hamnar i en mycket liten skog, troligtvis Färöarnas samlade bestånd av tallar. Hur de kan ha så mycket trähus utan att ha några träd är en gåta.
Promenerar i en dryg timme och ser inte en enda människa ute. Hurtig men dyblöt och snart bortblåst svensk styrelseledamot placerar sig så småningom i fåtöljen med en kopp varm choklad och njuter av utsikten inifrån istället.

På kvällen är vi bjudna på middag av borgmästaren i Tórshavn med representanter från Tórshavns kommun. Ingen kan uttala namnet på huset vi ska till så vi visar en bild av huset för taxichauffören istället. Han hittar.
Hos borgmästaren serveras det bubbel och någon slags snittar med fisk på. Vegetarianen Amanda tar ett djupt andetag, gapar och sväljer snabbt. Nästa snitt innehåller den färöiska specialiteten fermenterat kött. Den förstår jag inte hur jag ska kunna få i mig, men tack och lov är det flera av mina kollegor som inte heller tar. Med lite onda aningar slår jag mig ned vid bordet, men till min glädje får jag inte bara vegetarisk mat utan även god sådan. Det händer inte alltid, vegetarianer verkar vara en sällsynt sort på Färöarna.
Middagen är trevlig och lättsam. Vi diskuterar hur saker fungerar i de nordiska länderna och skrattar mycket. Det krävs lite koncentration för att förstå allting (alla färöingar kan danska, färöiska är en rejäl utmaning att förstå) men det går och det är häftigt att sitta på en ö mitt i Atlanten och att alla förstår när jag pratar svenska.

Har kommit först till hotellfrukosten morgonen efter och dricker smoothie medan jag tittar på havet och saknar Agnes så mycket att jag måste svälja bort klumpen i halsen. Det har inte varit så jobbigt de andra gångerna jag varit här, det här var jag inte beredd på. Jag vill bara åka hem men känslan lättar när Helene kommer. Hon har tre små söner och vi pratar om balansen mellan jobb och barn. Det är så imponerande att du kan jobba när du har Agnes hemma, säger Helene och berömmer vårt val att låta henne vara hemma. Det känns bra.

img_5585

Styrelsemötet närmar sig och Bestyrelsen for Nordens Hus (som det heter på danska) tar dagens första beslut att promenera från hotellet ner till Nordens Hus. Trots att det nu är uppehåll och nästan soligt är det forfarande inga människor ute och såväl bilister som betande får iakttar de utländska hurtbullarna på väg mot vårens möte.

Nordens Hus, detta vackra kulturhus med grästak och fokus på både färöisk och nordisk kultur, närmar sig. Vi möts av vår isländska kollega Ragnheiður och Nordens Hus direktör Sif, också hon från Island. De har fått tillbringa natten i Stavanger då flyget från Island inte kunde landa igår på grund av vädret utan fick flyga till Norge ibland. Detta händer inte ofta, men ibland.
Mötet börjar. Inne dricker vi kaffe och avhandlar punkter på dagordningen, ute skiftar vädret med en imponerade hastighet. Solsken, rejält snöfall och regn avlöser varandra på rullande schema utanför fönstret. Men hur klär man sig om man ska ut? frågar jag personalen på lunchen. Det gör man inte, säger de, det är ingen idé. Alla färöingar åker bil den här tiden på året.

Mer kaffe, nya mötespunkter. Jag börjar bli trött av att koncentrera mig på att förstå, men märker också att jag är mycket mer aktiv i diskussionerna än de två tidigare mötena. Det tar ett tag att komma in i rollen.
Vid fem är mötet slut och så även jag. Bestämmer mig för att promenera hem för att rensa hjärnan och får på tjugo minuter uppleva snö, regn och strålande sol. Försöker mig på en selfie med Tórshavn och havet i bakgrunden men efter tio försök inser jag att kameran inte kan lura bort tröttheten. Dags för paus.

img_5610

Middag på nyöppnad fransk restaurang nere vid hamnen. Jag blir så imponerad av vilket utbud och vilket engagemang det finns på Färöarna med en befolkning på 50 000 personer, såväl gastronomiskt, utbildningsmässigt som kulturellt. Härom veckan fick Färöarna sin första Michelinstjärna, bara en sån sak.

Högt och lågt blandas under middagen och jag känner mig tacksam för att få umgås och utvecklas tillsammans med de här stimulerande människorna. Dessutom skrattar jag nog aldrig så mycket som under resorna till Färöarna. Fantastiskt.

Onsdag morgon på väg till flygplatsen. Det är rejält snöfall och taxin kör i fyrtio. Hinner bli lite orolig men vi kommer fram i god tid och slår oss ner i gaten. Alla är helt förbi av trötthet efter de här dagarna och ingen orkar prata. Jag orkar inte ens läsa utan spelar Mahjong på telefonen och tittar på de fantastiska glasfåglarna i taket och fönstret. Kan man ta med en sån hem?
Vi får gå ombord och planet lyfter. De nu snöklädda kullarna försvinner i dimman. Hejdå Färöarna, ses i höst igen. Tills dess finns du som bakgrundsbild på hemskärmen på telefonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s