Megatåget Mikrotron

E3039F7B-11CF-4D8E-9475-4D19E46AB9C4

Kom ihåg att ta vara på tiden
Den väntar inte på er
Kom ihåg att ta vara på tiden
Den väntar inte på er

Det var en gång ett helt gäng vanliga barn och två alldeles vanliga vuxna. Barnen vill väldigt gärna vara tillsammans med de vuxna. De vuxna vill gärna vara med barnen också, men de måste ju jobba väldigt mycket för att få ihop tid att vara med barnen… sen. Två tåg finns också med i berättelsen, ett megasnabbt och ett långsamt. Och så massa sång, dans och musik förstås.

Under fyra veckor repeterar och framträder 1200 sexåringar med den nyskrivna musikalen ”Megatåget Mikrotron” på Kulturhuset Dieselverkstadens stora scen. Fjorton grupper, åttio ungar i varje, tre pass om dagen. Man står inte still en minut. Efter tredje passet stapplar jag ut till tvärbanan, men är ändå helt uppfylld av alla de här barnen.

Kom ihåg att vi barn snart är stora
Vi väntar inte på er
Kom ihåg att vi barn snart är stora
Vi väntar inte på er

De här första två arbetsveckorna har vi varit tre vuxna på scenen: Anna-Linda som är danslärare och skådespelare, Kerstin som är skådespelare och jag som är körledare. Jag tror aldrig jag varit med om ett så smidigt arbetsteam. Vi täcker upp för varandra på scenen, fyller i om de andra kommer av sig, har hela tiden koll på varandra för att repetitionerna ska flyta smidigt. Efter varje pass utvärderar vi. Vad gick bra, vad kan vi förbättra för att göra det lättare för barnen? In på scenen igen, testa nya grejer, utvärdera igen. Ingen som känner sig påhoppad när man föreslår ändringar, ganska få darlings som måste dödas. Så otroligt skönt.

Säg, har ni tid en minut eller så?
Ta den och ge den till oss som är små
Passar det inte så säg oss när då
Vi blir bara större ju mer tiden går, tiden går, tiden går

Under öppningsnumret ska barnen härma sina stressade föräldrar och har under repetitionerna fått ge förslag på hur de ser ut på morgonen. Ibland blir det väldigt roligt, som när de härmar hur man stressat knyter slipsen eller rusar ut med den kissnödiga hunden. Men lika ofta efterlämnar förslagen en klump i magen, som när barnen säger att föräldrarna är arga och kastar saker på morgonen eller att de alltid lämnar barnen jättesnabbt.

Under sista numret går barnen bara långsamt framåt och sjunger om att de snart blir stora och att de vuxna ska ta vara på tiden. Stark scen och förhoppningsvis en tankeställare för många vuxna, tänkte vi naivt, men tji fick vi. På en repetition när den låten kom började ett barn gråta för att hon längtade efter sin mamma som jobbade så mycket. Det barnets sorg förföljde mig hela dagen sedan.

Mitt eget barn hänger med mig som vanligt, det var dealen när jag tackade ja till uppdraget. Trodde hon skulle vilja hänga i logen och kolla på Bolibompa under repetitionerna, men icke. Hon kan alla sånger och alla danser och vill allt som oftast vara med på scenen med barnen. Vi hade gjort upp att Emil skulle hämta henne efter sina föreläsningar men det var inte alls populärt. -Men jag äääälskar ju Dieselverkstaden, mamma! Efter det har hon fått vara med hela dagarna och varit helt salig. Alla dessa barn! Varje gång vi går ut i foajén och hämtar in barnen så studsar Agnes fram och strålar som en sol.
Nu när det blir genrep och föreställningar med orkester kommer hon få vara med på några genrep när Emil kan vara i kulisserna, annars får hon vara med honom i skolan. Det har gått väldigt bra att både vara mamma och körledare samtidigt och Agnes är väldigt omtyckt och uppskattad både hos barnen och Dieselverkstadens personal, men jag vill eliminera risken att hon blir ett störningsmoment för barnen nu när det blir skarpt läge för dem.

Då och då under veckornas gång har jag fått en klump i halsen av att se mitt lilla barn, inte ens tre år fyllda, stå på scenen ett huvud kortare än alla andra och faktiskt klara av att ta regi och koreografi. Lite spankulerar hon runt och står ibland framme hos mig och ibland bland barnen, men hon har aldrig stört. På vägen hem sjunger hon alla sångerna och hemma får Megatåget och Tåget under tiden vara med i lekarna. Tänk att vi får göra det här tillsammans.

Kom ihåg att vi barn snart är stora
Vi väntar inte på er
Kom ihåg att vi barn snart är stora
Vi väntar inte på er

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s