Ta ansvar för dina behov

Det är mååndag morgon, och mitt huvud känns så tungt… nej det gör det faktiskt inte. Jag har en varm bebis på varje sida och har fått sova ända till åtta. Ett gäng uppvak under natten naturligtvis, men ändå!

Agnes kommer in i sovrummet och ber om att få kolla på barnprogram. Krånglar mig ur sängen, bäddar ner henne i soffan och slår på teven. Tänder en brasa och slår mig ner framför den med en kopp te och en påse tvätt som ska vikas. Hur gör man vardagssysslor mer attraktiva att ta tag i? Gör dem framför brasan.

För en liten stund råder friden. Brasan sprakar, tvätten viks och jag hinner till och med göra några yogaövningar med min stela kropp. Nog för att man blir stark som en oxe av det här ständiga bärandet, men man blir rätt stel också. Det fanns en tid då jag körde några mil på cykeln före frukost, nu handlar det om att ta tillvara på de få minuter man får och försöka få till träning på dem.

”Ta ansvar för dina behov” var ett ledord på Sparreviken när det var full rulle och en massa lägerungar med tillhörande logistik som skulle tas om hand. Som trebarnsmamma som är ensam med barnen hela dagarna gäller det än. Ta ansvar för att dina behov ligger sist i prioriteringskön men ta också ansvar för att lyckas prioritera de behov som är nödvändiga. Det funkar inte att sova fyra timmar per natt, leva på te, majskakor och Marabou Helnöt och aldrig få sätta sig ner, även om det hade varit det enklaste för att få ihop logistiken.

Jag hör att Inga och Alice har vaknat och går ut i sovrummet. Dessa stora leenden när man dyker upp, all denna kärlek som man översköljs av. Jag bär ut dem i vardagsrummet och trebarnshjulet rullar igång. Alla ska äta, alla ska bada, alla ska ha kläder. Sängar ska bäddas, smutstvätt ska tvättas. Bebisarna gråter för att de är trötta, Agnes gråter för att strumporna sitter snett. Lös uppgiften, bara lös uppgiften. Kollar snabbt av jobbmailen och skottar i mig en tallrik müsli på stående fot när det blir en minut ledig.

Det går ett par timmar, sen måste man pausa. Inga och Alice sover och Agnes leker att hon är en trollkarl på väg till en annan planet. En kopp te, en rad choklad och så en liten stunds vila framför brasan. Ta ansvar för dina behov var det ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s