Sommarlov

Jag låter ändå klockan fortsätta ringa halv sju på morgonen. En stunds lugn innan barnen vaknar. Efter sisådär femton års startsträcka har jag äntligen börjat yoga varje morgon och märker snabbt stor skillnad i rörlighet, mjukhet men framförallt fokus. Mentala spänningar släpper parallellt med att jag lyckas nå tårna sittandes med raka ben.

Barnen vaknar successivt. Oftast är Alice först, med nappen i munnen, en urdrucken vällingflaska i handen och en filt släpandes efter sig. Gosa i famnen en liten stund, sen leka med Pippihuset i trä. Varje morgon Pippihuset. Sen kommer Agnes utramlande från sovrummet med trött uppsyn och till sist Inga. Eller inte. Oftast får vi gå och väcka henne medan Alice glatt skanderar ” Vaj e Inga? Inga schovej! Inga e lite tjött!”

Smoothie till frukost, sen ligger dagen framför oss. De stora bombastiska äventyren lyser helt med sin frånvaro. Vi går och badar vid vår lilla strand tre minuter hemifrån, leker timmar i sträck i Djurös lekparker, går till biblioteket eller hänger hemma på terassen som förvandlats till ett barnparadis med sandlåda, vattenlek i form av ett piratskepp, ett regnbågsfärgat bord och pool med rutchkana. Mamma köper en hängmatta till trädgården där jag och tre ungar ledigt får plats. Vi får lite olika vänner på besök och spelar minigolf, klipper och klistrar märkliga figurer, grillar korv och marschmallows och sover på stranden i vårt nyinköpta tält.

Barnen blir solbrända och växer både på längden och mentalt. Ur Alice fullständigt sprutar det ut ord och meningar och Inga hänger på strax bakom. Hon är å andra sidan drivande i projektet Göra själv som tillämpas på alla områden i vardagen. Jag springer och håller bak i Agnes cykel och plötsligt en dag så kan hon cykla. “Mamma, jag blir så glad så jag nästan svimmar!” ropar hon och jag kan inte hålla tårarna tillbaka för att det går så fort, för att min lilla tjej plötsligt är stor och flyger fram på sin cykel.

Regelrätt semester får bli ett år utan Corona. Jag tar alla jobb jag får. Via Facebook har jag fått lite barnelever och minst en gång i veckan sitter jag på en terass på andra sidan Djurö och undervisar mina nya adepter som utvecklas i rasande fart. Tioåringen, åttaåringen och jag klickar nästan direkt och snabbt blir lektionerna med dem en av veckans höjdpunkter.

En annan av veckans höjdpunkter är Sommarkören som består av frivilliga (man vet aldrig vilka som dyker upp just den här gången!) korister från min vanliga kör och som samlas varje vecka i Tessinparken för att på Coronavänligt avstånd från varandra kastas ut i en helt annan nivå av körsång än vad de är vana vid. Allt är utantill, de är bara några få i varje stämma och i övningarna får de både sjunga solo och prova att leda. Vi tränar såväl kanon som fyrstämmighet, övar skalor, bygger ackord och jag drillar dem stenhårt i intonation och timing. Utvecklingen hos deltagande korister märks från gång till gång. Jag tycker detta är jätteroligt och funderar på om det är detta som är min paradgren inom körledning: jobba med finlir på hög nivå fast utan noter.

Några gånger åker jag och barnen till Dalsland. Vi tar med oss enorma mängder matsäck, laddar barnens plattor och bränner de fyrtiosju milen mellan Djurö och Ödskölt med ytterst korta stopp. Jag blir en hejare på att dela ut mat i bilen, inspirera Inga och Alice till att välja de spel på plattan som de själva kan starta och att få Agnes att koppla upp trilskande internet och söka på rätt Youtube- och Netflixfilmer. Väl framme väntar barnens kusiner på besök från Tyskland och det leks oavbrutet.

Vi hade lätt kunnat fortsätta så här i några veckor till. Men imorgon får alla barnen i Agnes årskull på förskolan börja i det svarta trähuset med två våningar där de stora barnen ska gå och då vill jag att hon börjar i det nya huset samtidigt som de andra. Återigen, det går så fort. Plötsligt har jag ett barn som kan cykla, läsa och skriva och som får gå i ett hus för stora barn. Och, inte att förglömma, koppla upp sig på internet.

Så, imorgon blir det fem timmars förskola igen och jag börjar jobba lite mer. Men sommaren fortsätter länge än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s